Info Bestill hekkplanter nå og velg selv leveringsuke. Vi leverer planter til Vestlandet hele sommeren.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 7598 7002
Kontakt oss her

Gode råd: ThujaThuja planteveiledning

Det er enkelt å plante Thuja:

  1. Grav helst en grøft på minst 40 x 40 cm, slik at alle plantene i hekken får lik vekstvilkår og resultatet blir mer  ensartet. Viktig at du ikke planter for dybt
  2. Løsne jorden i bunnen så de nye røtter lett kan etablerer seg
  3. Legg litt kukompost i bunnen av grøfta og vann
  4. Sett planten i grøften og fyll på med jord rundt planten. Sørg for planten står rett og tråkk godt til så planten står stødig i hullet
  5. Gjødsle plantene med helgjødsel eller vanlig hagegjødsel. Vi anbefaler en håndfull på 4 planter fordelt mellom og på siden av plantene
  6. Legg på barkdukk (25cm på hver side av hekken) og dekkbark i ca. 5 cm tykkelse. Barken holder på fuktigheten og holder ugress borte. Hvert 2. år fylles på ny bark
  7. Vann godt igjen
  8. Vi anbefaler at du ligger ut en dryppslange langs hekken (les mer om vanning under)

Planteavstand

Thuja Smaragd: Hvis du ønsker en tett hekk anbefaler vi en planteavstand på ca. 40 cm. Ønsker du en luftig hekk anbefaler vi å plante Thuja Smaragd med 1,5 meters avstand, da får du god avstand mellom plantene og pyramideformen på treet vil være tydelig.

Thuja Brabant: Vi anbefaler 2,5 planter pr meter for en tett hekk.


Jordforhold

Jordforhold er viktig nå du skal plante Thuja. Thuja trives i næringsrik, godt drenert jord. Vi anbefaler derfor at plante Thuja i bra matjord med naturlig drenering. Hvis Thujaen ikke har bra vekstforhold blir den ofte litt gulaktig og setter mye kongler. Plant gjerne Thuja hekken i en blanding av kjøpejord og jorden fra grøften du har gravd.

Thuja er saltømfintlig og vi anbefaler å ikke plante Thuja tett ved en trafikert vei som saltes

Vanning

Etter planting vanner du daglig eller hverandre dag de første 14 dager. Deretter hver tredje dag de neste 14 dager.

Thuja foretrekker en jevnt fuktig jord og bør vannes jevnlig med mindre det er fuktig vær. Under normale værforhold vannes det fra 1/5 til 1/9. Pass på å ikke drukne planten, samtidig som det er viktig å vanne grundig slik, slik at vannet rekker helt ned til røttene. Det er bedre å vanne mye og sjelden enn ofte og lite.

Du kan også merke etter om plantene trenger vann. Stikk en finger i jorden. Jorden skal være fuktig og hvis det er vått kan du vente nogen dager før du sjekker igjen.

Beskjæring

Thuja og andre vintergrønne hekkplanter klippes i august eller tidlig vår før vekststart. Vi fraråder at du beskjærer på høsten. Inntil hekken har nådd ønsket høyde klippes kun sidene. Etter dette kan du klippe en gang årlig, både i høyden og på sidene.

For å få en tett hekk anbefaler vi å klippe 30% av tilveksten de første årene

Gjødsling

Hvis du ønsker at din Thujahekk vokser fort anbefaler vi at du gjødsler på våren (fra snøen er borte) og ca. hver måned fram til månedsskiftet juli / august. Du kan bruke litt Blåkorn (som ikke inneholder kalk) eller vanlig hage- eller helgjødsel (ca ¼ håndfull til hver plante).

Bemerk at det er viktig å ikke gjødsle for mye. For mye gjødsel kan medføre at Thujaplantene får for mye nitrogen (røttene kan svi seg).

Vinter/tidlig vår

Sol tidlig på våren kan medføre Thujaplantene svir seg. Hvis plantene står i full sol senvinter/tidlig vår mens det fortsatt er frost i bakken, får plantene ikke tak i vann. Dette ser ut som frostskader på plantene som blir brune ut på våren, mens dette egentlig tørkeskader. Vi anbefaler at du dekker plantene til med en luftig strie de år hvor vårsolen kommer før telen i bakken er borte. Alternativt kan bladene «dusjes» med hageslangen, dette kan avhjelpe problemet noe, men det beste er å dekke plantene med strie.

Les mer om Thuja og bestill planter her (link).